CONTEXT
This piece is a proposed renovation of an existing piece of public art—The Wedges by Robert Morris located in Philadelphia. It was part of a class assignment for VLST-102: Form and Meaning; we were asked to question what makes public art successful.

EXPLANATION
Created in response to Robert Morris’s The Wedges, Addition to The Wedges challenges the idea of accessibility in interactive pieces. The Wedges was originally an interactive piece, but was stripped of its accessibility to the public through the removal of physical interaction and the addition of an unclear conceptual message. The pieces of The Wedges were made too heavy to move and the message was explained in a way that was more geared towards the art world rather than the average passerby.
To ameliorate this problem, Addition to The Wedges brings back the element of accessibility. It accomplishes this by adding several geometric pieces that are designed to interact with The Wedges. Some pieces are movable while others are immobile. This adds back the element of interaction that The Wedges was stripped of. Furthermore, through its mix of movable and immobile shapes, Addition to The Wedges allows the viewers to physically discover which pieces move and which do not. It both questions the original sculpture’s interactivity and provides the viewer an opportunity to get creative with their configurations of the movable pieces. This quality allows the piece to make a statement about the accessibility of interactivity while also adding to the carefree and open nature of Fairmount Park.
Back to Top